Product Design

Den pratande containern

Alla som någon gång besvärats av överfulla sopkärl och containrar har säkert tänkt tanken. Hur svårt kan det vara att hålla koll på fyllnadsgrad och tömningsrutter? Svårare än man tror visar det sig men absolut inte omöjligt. Affärsverken Karlskrona visar framfötterna genom att genomföra en pilot tillsammans med All Binary inom just renhållning. Men vi börjar från början.

”Vilka av era arbetsuppgifter eller processer tillhör 1900-talet och behöver en uppdatering?”

Christian Malmström

Back to the beginning

Tillbaka till tidig höst 2017. Vi har precis blivit tillfrågade om att hålla en intern workshop hos Affärsverken Karlskrona, för att hitta områden som skulle kunna effektiviseras och förbättras med hjälp av IOT. Affärsverken har ambitionen att bygga ett sensornät byggt på LoRa-WAN och har nyligen anslutit sig till Stadshubbsalliansen för att snabba på processen. Idéerna under workshoppen flödar och listan av möjliga projekt växer sig lång. En av utkomsterna av workshoppen blir att undersöka möjligheten att koppla upp 10 av de ca 800 blåa containrar som Affärsverken hanterar dagligen åt företag i Karlskrona.

Skillnaden mellan att prata och att göra

Just uppkopplade sopkärl, containrar och miljöstationer är ett av de mest uppenbara casen inom IOT. Ett case som i vissa Europeiska städer är utbyggt i stor skala men som i Sverige fortfarande är i sin linda. Många pratar men relativt få har fått något att fungera i praktiken. När vi undersökte marknaden för sensorer fastnade vi relativt snabbt för en ultraljudssensor för att mäta fyllnadsgraden. Kombinerat med en brandsensor och accelerometer för att kunna larma vid avvikelser förutom fyllnadsgrad. Men vi märkte också att många av de sensorer som marknadsfördes av framförallt Asiatiska leverantörer, inte riktigt höll måttet. Nu, närmare ett halvår efter starten av piloten, har vi hittat ett sätt att modifiera och förbättra existerande sensorlösningar, för att ha ett stabilt system som i nästa steg skulle kunna skalas upp. Med extern antenn som inte begränsas av den metallbox som en container faktiskt är, har Affärsverken nu underlag för att kunna ta nästa steg. Och i förlängningen kunna spara mycket pengar och miljö på att kunna planera tömningsrutter bättre och dessutom ge bättre service åt sina kunder som slipper överfulla containrar.

Uppmärksamhet lokalt och nationellt

Vi är i en fas där lärande och experimenterande är minst lika viktigt som intäkter och lönsamhet. Vi gillar därför utmaningar från nya kunder med nya idéer och problem att lösa. Den senaste tiden har vi fått uppmärksamhet från halva södra Sverige, och en hel del media lokalt. Blekinge Läns Tidning gjorde ett kort reportage om oss som du kan läsa här. En viktig komponent lokalt har varit Affärsverken Karlskronas initiativ att bygga ett nytt sensornät. Något som också uppmärksammats av media. Uppmärksamhet är roligt, men inget självändamål i sig. Faktum är att många av våra projekt, framförallt mot industrin, aldrig kommer hamna i media. Vi vill hjälpa företag och städer lösa riktiga behov och problem. Ofta genom en kombination av ny teknik och stöttning med förändringsledning under utförandet.

Den pratande containern

En av de främsta anledningarna att koppla upp sensorer med hjälp av LoRa-WAN är att man kan skicka små mängder data extremt strömsnålt, och därmed slippa byta batteri i sensorerna på många år. Genom att programmera vår containersensor smart har vi valt att styra när och hur ofta den ”pratar”. Varför ska en container prata när den bara är halvfull och inte behöver tömmas? Och hur ser vi till att den verkligen pratar när den når över en viss fyllnadsgrad, brinner eller någon har vält den? Genom att lägga lokal intelligens i sensorn som gör att den mäter lokalt oftare än den pratar, kan vi optimera strömsnålhet och batterilängd. Det är skickandet av data (att prata) som drar mest energi i de allra flesta IOT-tillämpningar.

”Containerns sätt att prata kanske vi människor skulle ta till oss. Att prata när vi har något relevant att säga, ropa om det är akut, men var tysta och lyssna i övrigt”

            Christian Malmström

Se tidigare inlägg för kategorin Senseview

God Jul 2023

God Jul, från oss alla på All Binary till er alla! Tack för ett fantastiskt 2023, nu samlar vi krafter och ser fram emot ett ännu bättre 2024
SenseView

Spännande nya användningsområden för Senseview i den uppkopplade staden

Product DesignSenseview användningsområdenMed SenseView som motor springer flera av våra kunder...

SenseView + ArcGIS (ESRI) integration

All Binary gör integration mellan SenseView och ArcGIS för att enklare möjliggöra sensordata rakt in i de kommunala systemen.

AR • AllBinary • Solution Provider • Systemintegration • All Binary

Augumented Reality i SenseView

Product DesignWOW-Demo i SENSEVIEWVi tycker det är viktigt att leva som vi lär. Därför fortsätter...

Alphalab – vårt koncept för att accelerera tidig produktutveckling

Är ni ett produktbolag (digitalt eller kombo fysisk produkt/digital koppling) som vill vidareutveckla eller nyutveckla en produktidé?

Sensorer på livboj • AllBinary • Solution Provider • Systemintegration • All Binary

Besök i Höganäs

Besök i Höganäs – den smarta kommunen

Lansering av SenseView Services

All Binary renodlar vårt erbjudande och centrerar det kring vår experimentplattform SenseView.

IOT inom svenskt jordbruk – en studie

Johan har undersökt innovationspotentialen, hur IOT kan göra jordbruket mer hållbart. Det här var en del av All Binary.

Nu lanserar vi SenseView

SenseView finns till för att gapet mellan potentialen och nuläget ska kunna minska, gällande genomföra förbättringsprojekt med (IoT).

Propeller Prize 2019 – resultat och lärdomar

I förra veckan gick innovationstävlingen Stena Line Propeller Prize av stapeln i samband med Innovation Day i Karlskrona