Product Design
Den smarta bojen
En uppkopplad boj för att mäta badtemperaturer i realtid. Vad som startade som en galen idé i dialog med en av Karlskrona kommuns IT-utvecklare är nu, bokstavligt talat, ett sjösatt projekt.
Details
02 Februari, 2018
Kategori
SenseView
”If you snooze, you lose”
Tomas Sareklint


Att vara snabbagerande kan säkert ha sina baksidor ibland, men att på kort tid gå från idé till action ligger djupt i vårt DNA. Så när en av Karlskrona kommuns IT-utvecklare i oktober 2017 uttryckte en önskan om att kunna mäta badtemperaturer i realtid på ett säkert sätt tog det fart. Hur löser man problemet idag? Helt enkelt genom att en person manuellt lägger sin sommar på att dagligen åka runt och mäta temperaturerna på de mest besökta badplatserna i sommarstaden Karlskrona.

Människor är fantastiska, datorer också
Ett jobb som en dator skulle kunna göra mycket bättre, billigare och mer frekvent utfördes alltså manuellt. Ett par dagar senare hade vi konceptualiserat och beställt delar till en första prototyp. Parallellt förde vi diskussioner med Affärsverken, som med sin stadshubb baserad på LoRA-WAN, skulle komma att bli en nyckelpart i projektet som informationsbärare för sensordatan. Någon vecka senare vid ett möte med kommunen hade vi planen klar och projektet kickstartades. Och igår sjösatte vi den första sensorbojen vid en av kommunens badplatser. Och ytterligare fyra är på gång. Vi tycker det är fantastiskt att jobba med en kommun som har ambitionen att ligga i framkant och en stark, nytänkande aktör som Affärsverken som står för stora delar av infrastrukturen bakom och därmed är en föregångare i att bygga upp ett stadsnät för uppkopplade saker.

Agera istället för att planera
Projektet är inte bara ett steg i att göra en stad lite smartare, det är också ett bevis för att vår approach funkar. Vi drivs av att ta action när möjligheter dyker upp och problem behöver lösas. Genom att snabbt provtrycka lösningar i sin verkliga kontext, lär vi oss vad som fungerar och inte, och kan iterera oss fram till den perfekta lösningen. Något som hade varit omöjligt genom att planera. När vi testat projektet i liten skala (fem badplatser i detta fallet), och vet om det funkar, kan vi göra en plan för uppskalning, och inte tvärtom.
Sensorbojen ”If you snooze you lose”
Internt har bojprojektet fått namnet IFSYL (IF you Snooze You Lose). Vi vet att många pratat om att koppla upp exempelvis badplatser men genom att agera istället för att prata ligger nu vår boj på plats. Så en avslutande uppmaning. Agera på era idéer istället för att trycka på snoozeknappen. Så kan vi tillsammans förverkliga alla skrivbordslådeprojekt och skapa en smartare värld!
Du kan läsa om sjösättningen i Blekinge Läns Tidning här.