Product Design

Den smarta bojen

En uppkopplad boj för att mäta badtemperaturer i realtid. Vad som startade som en galen idé i dialog med en av Karlskrona kommuns IT-utvecklare är nu, bokstavligt talat, ett sjösatt projekt.

”If you snooze, you lose”

Tomas Sareklint

Att vara snabbagerande kan säkert ha sina baksidor ibland, men att på kort tid gå från idé till action ligger djupt i vårt DNA. Så när en av Karlskrona kommuns IT-utvecklare i oktober 2017 uttryckte en önskan om att kunna mäta badtemperaturer i realtid på ett säkert sätt tog det fart. Hur löser man problemet idag? Helt enkelt genom att en person manuellt lägger sin sommar på att dagligen åka runt och mäta temperaturerna på de mest besökta badplatserna i sommarstaden Karlskrona.

Människor är fantastiska, datorer också

Ett jobb som en dator skulle kunna göra mycket bättre, billigare och mer frekvent utfördes alltså manuellt. Ett par dagar senare hade vi konceptualiserat och beställt delar till en första prototyp. Parallellt förde vi diskussioner med Affärsverken, som med sin stadshubb baserad på LoRA-WAN, skulle komma att bli en nyckelpart i projektet som informationsbärare för sensordatan. Någon vecka senare vid ett möte med kommunen hade vi planen klar och projektet kickstartades. Och igår sjösatte vi den första sensorbojen vid en av kommunens badplatser. Och ytterligare fyra är på gång. Vi tycker det är fantastiskt att jobba med en kommun som har ambitionen att ligga i framkant och en stark, nytänkande aktör som Affärsverken som står för stora delar av infrastrukturen bakom och därmed är en föregångare i att bygga upp ett stadsnät för uppkopplade saker.

Agera istället för att planera

Projektet är inte bara ett steg i att göra en stad lite smartare, det är också ett bevis för att vår approach funkar. Vi drivs av att ta action när möjligheter dyker upp och problem behöver lösas. Genom att snabbt provtrycka lösningar i sin verkliga kontext, lär vi oss vad som fungerar och inte, och kan iterera oss fram till den perfekta lösningen. Något som hade varit omöjligt genom att planera. När vi testat projektet i liten skala (fem badplatser i detta fallet), och vet om det funkar, kan vi göra en plan för uppskalning, och inte tvärtom.

Sensorbojen ”If you snooze you lose”

Internt har bojprojektet fått namnet IFSYL (IF you Snooze You Lose). Vi vet att många pratat om att koppla upp exempelvis badplatser men genom att agera istället för att prata ligger nu vår boj på plats. Så en avslutande uppmaning. Agera på era idéer istället för att trycka på snoozeknappen. Så kan vi tillsammans förverkliga alla skrivbordslådeprojekt och skapa en smartare värld!

Du kan läsa om sjösättningen i Blekinge Läns Tidning här.

Se tidigare inlägg för kategorin Senseview

God Jul 2023

God Jul, från oss alla på All Binary till er alla! Tack för ett fantastiskt 2023, nu samlar vi krafter och ser fram emot ett ännu bättre 2024
SenseView

Spännande nya användningsområden för Senseview i den uppkopplade staden

Product DesignSenseview användningsområdenMed SenseView som motor springer flera av våra kunder...

SenseView + ArcGIS (ESRI) integration

All Binary gör integration mellan SenseView och ArcGIS för att enklare möjliggöra sensordata rakt in i de kommunala systemen.

AR • AllBinary • Solution Provider • Systemintegration • All Binary

Augumented Reality i SenseView

Product DesignWOW-Demo i SENSEVIEWVi tycker det är viktigt att leva som vi lär. Därför fortsätter...

Alphalab – vårt koncept för att accelerera tidig produktutveckling

Är ni ett produktbolag (digitalt eller kombo fysisk produkt/digital koppling) som vill vidareutveckla eller nyutveckla en produktidé?

Sensorer på livboj • AllBinary • Solution Provider • Systemintegration • All Binary

Besök i Höganäs

Besök i Höganäs – den smarta kommunen

Lansering av SenseView Services

All Binary renodlar vårt erbjudande och centrerar det kring vår experimentplattform SenseView.

IOT inom svenskt jordbruk – en studie

Johan har undersökt innovationspotentialen, hur IOT kan göra jordbruket mer hållbart. Det här var en del av All Binary.

Nu lanserar vi SenseView

SenseView finns till för att gapet mellan potentialen och nuläget ska kunna minska, gällande genomföra förbättringsprojekt med (IoT).

Propeller Prize 2019 – resultat och lärdomar

I förra veckan gick innovationstävlingen Stena Line Propeller Prize av stapeln i samband med Innovation Day i Karlskrona