Insikter från The Things Conference 2019

All Binary är nyss hemkomna från The Things Conference i Amsterdam, en mässa som anordnas av The Things Network och deras samarbetspartners. Där delas nyheter, kunskap och erfarenheter kring Internet of Things och med LoRaWAN tekniken i fokus. Det visades även upp tillämpningar utav tekniken, allt från att skydda noshörningar från tjuvskyttar till att med hjälp av geolocation över LoRaWAN erbjuda stöldförsäkring för cyklar.

Datum

05/02/2019

Kategori

Internet of Everything

Säkerhet

Nytt för i år var Microchips ATECC608A, ett så kallat ”Secure Element” chip som är en hårdvarulösning med målet att göra det både säkrare och enklare att registrera nya sensorer i ett LoRaWAN nät. Detta chip i kombination med en ny online tjänst kallad ”Join Server” så behöver sensortillverkare inte längre skicka sensor ID (DevEUI) och de hemliga nycklarna (AppEUI och AppKey) i pappersform eller via email med risk för flera mellanhänder i hanteringen. Detta nya chip kan själv generera sensorns unika nycklar och tillverkaren som beställer dessa chip kan ladda ner ett JSON manifest som de sedan kan lägga in i Join Servern för att göra anspråk på sensorerna.

Microchip tillsammans med The Things Industries erbjuder ett års licens på deras Join Server vid köp av ATECC608A, men det pratades också om möjlighet att köra en egen privat Join Server.

https://www.microchip.com/design-centers/security-ics/cryptoauthentication/cloud-authentication/lora-security-with-tti-join-server

Räckvidd och täckning

Packet Broker

Ett initiativ för att låta IoT operatörer samverka genom att sammankoppla olika nätverksservrar med varandra. Tanken är att en gateway och nätverksserver som tar emot ett paket från en okänd sensor kan vidarebefodra detta till Packet Broker som i sin tur skickar paketet vidare till den operatör som sensorn tillhör, utan att mottagande gateway eller nätverksserver behöver känna till några nycklar eller packa upp meddelande innehållet.

Detta gör det inte bara möjligt att få bättre täckning genom att låta radionäten samverka, utan det tillåter också sensorer att spara batteri genom att fler gateways kan ta emot data och bättre signalstyrka gör att sensorn kan sänka radio-effekten.

https://www.packetbroker.org/

Relay Nodes

Knutet till diskussioner kring device-to-device kommunikation visades det upp små relay noder drivna av små knappcells batterier som kan ta emot LoRa paket från upp till 16 sensorer och vidarebefordra paketen. Exempel på användningsområde för dessa är förbättra signalstyrkan inomhus.

LoRaWAN över satellit (fleet, lacuna)

Lacuna och Fleet presenterade sina satsningar på att placera ut små satelliter med specialbyggda LoRaWAN gateways i låg omloppsbana för att erbjuda global täckning. Små men speciella antenner kan behövas för att rikta radio signalerna uppåt istället för i sidled, men det visades upp en liten relay nod med kombinationen av en vanlig antenn och en så kallad ”right-hand circular polarized” antenn för de platser där nätverk och/eller ström kan vara svårt att få tillgång till.

http://lacuna.space/

https://www.fleet.space/

Firmware Updates över LoRaWAN

Firmware uppdateringar av sensorer över LoRaWAN är numera standardiserat och färdigt stöd finns implementerat i bland annat ARM Mbed 5.10 och senare. Med hjälp av lite best practices som binära delta patcher så kan själva firmware uppdateringen göras med få paket och under kort tid och därmed undvika att förbruka förmycket utav gateway och sensorers Duty Cycle som vi här i Europa behöver brottas med på 868MHz bandet.

https://www.mbed.com/en/fota-lora/

The Things Network version 3

Under slutet av första dagen på mässan presenterades TTN Version 3 som är en total omskrivning av deras backend. Nu är denna mycket enklare att hosta själv och den gjordes dessutom Open Source live på scen.

https://github.com/TheThingsNetwork/lorawan-stack

Välkommen till The Things Conference
Mässgolvet
IMST erbjuder möjlighet att testa antennen på din egna sensor på plats
Sensor wall of fame
Test
RAK Wireless visar upp sin ”DIY Enterprise” gateway, två ord jag inte trodde hörde ihop
Lacuna Space visar spektrumanalys av inkommande LoRaWAN paket. Nere till höger kan man även se tre kretskort på varandra där översta kortet är själva antennen som används för LoRaWAN över satellit